Artikel (genretræk)

Generelt om artikler

 • En artikel er en tekst, som er publiceret (udgivet) i en avis eller andet nyhedsmedie.
   
 • Større og grundige artikler findes for det meste i aviser, som er bag en betalings-mur Fx et abonnement, eller som enkeltkøb. Andre aviser er delvist eller helt sponsorede af reklamer.
   
 • Artikler har til formål at oplyse, informere, belyse eller diskutere aktuelle begivenheder eller emner.
   
 • Man skelner mellem 2 hovedkategorier: opinionsartikler og informationartiker.
   
 • Artikler skrives for det meste af journalister, som enten er ansat hos avisen eller som arbejder freelance. Nogle artikler kan også være skrevet af personer, som er inviteret af avisen til at skrive om et bestemt emne.

 • Nogle artikler har retningslinjer for layout. Se eksempel fra nyhedsartikel.
   
 • De 5 nyhedskriterier bruges ofte til at vælge, hvilke nyheder der skal med i avisen. 

Forskellige artikelgenrer

Artikler kan indeles i 2 kategorier:
 • Opinionsartikler
 • Informationsartikler
 
Opinionsartikler:
Opnionsartiklens formål er at dele en mening. De skrives af journalister eller andre personer, som er blevet inviteret af avisen til at skrive en artikel. Det kan fx være fagfolk, eksperter, forfattere, kunstnere, meningsdannere eller kendte personer.
 
Opinionsartikler er subjektive: I opinionsartikler giver journalisten eller tekstforfatteren udtryk for sine egne holdninger til et emne. Journalisten belyser emnet og forholder sig subjektivt til det. I opinionsartikler prøver man at påvirke læseren med disse holdninger.
 
Ordet "opinion" betyder holdning / mening, og læserne vil naturligvis gerne vide, hvem det er, der siger sin mening. Derfor bruges "jeg" og "vi" i disse genrer.
 
Eksempler på opinionsartikler:
 
Informationsartikler:
Artikler som informerer og oplyser om en aktuel begivenhed. Informationsartikler har fokus på faktaoplysninger: hvad, hvor, hvornår, hvem, hvordan osv.
 
Informationsartikler er objektive: I informationsartikler giver journalisten sjældent udtryk for sin egen mening. Journalisten skal forsøge at holde sig så objektivt som muligt til stoffet. Journalisten må ikke digte noget til og helst ikke udtrykke sin egen mening. Derfor bruger journalisten kun sjældent ordene "jeg" og "vi", når der skrives i disse genrer.
 
Disse artikler indeholder i stedet ofte interviews med involverede personer, som fortæller om deres oplevelser og synspunkter.
 
Journalisten kan dog påvirke læserens holdning til nyheden ved hjælp af sprog og vinkling
 
Eksempler på informationsartikler:
 
Opsummering:
 
  Opinionsartikler Informationsartikler
Formål Påvirker og udtrykker holdninger Informerer og oplyser
Indhold
Handler om aktuelle emner, problemstillinger, begivenheder
Handler om aktuelle begivenheder (nyheder)
Subj./obj. Subjektive Opbjektive
Tekstforfatter Skrives af journalister eller andre relevante personer
Skrives af journalister
 

Artiklernes opbygning

Nyhedstrekanten
Nyhedsartikler er som regel opbygget ved hjælp af Nyhedstrekanten. Nyhedstrekanten betyder at det vigtigste i artiklen skal stå først. Derefter kommer det næstvigtige og til sidst kommer alt det, der ikke er vigtigt. Læs mere her.
 
 
Kommodemodellen
Længere og mere dydegående artikler er ofte opbygget ved hjælp af kommode-modellen. Kommodemodellen betyder at mange interessante informationer ligger spredt i artiklen som belønninger til den, der læser videre. Læs mere her.