Klumme

En klumme er en opinionsartikel. Dvs. en artikel, som udtrykker en klar holdning til et aktuelt emne.
 
Klummen er en tekst i en avis, som handler om et aktuelt emne eller om betragtninger fra hverdagen. Det kan fx være noget, som irriterer afsenderen eller noget, som afsenderen synes er rigtigt eller forkert og gerne vil udtrykke en holdning om.
 

Genreblomst

 
 
 

Blomstens blade

 • En klar holdning
  En klumme udtrykker en klar holdning til et aktuelt emne. Det er afsenderens egen holdning, der kommer til udtryk. En klumme er derfor meget subjektiv i sit sprog. Man må ikke være i tvivl om, hvad afsenderen mener.
   
 • Refleksion
  Afsenderen reflekterer over emnet og forsøger at komme med forslag løsninger og forbedringer. Man skal kunne høre, at der virkelig er tænkt over det.
   
 • Gode argumenter
  En klumme skal argumentere for sine synspunkter og forsøge at få læseren til at synes det samme. Klummen er moden / voksen i sit udtryk. Den kan være hård og bestemt, men mister aldrig fatningen. Derfor nytter det ikke kun at være vred og ophidset, som man fx kan tillade sig i et læserbrev.
   
  Man ser også de 3 appelformer blive brugt til at få medhold og forståelse fra den der læser klummen.

 • Viden og erfaring
  Afsenderen ved meget om emnet og har ofte erfaringer med fra eget liv. En klumme er derfor ofte selvsikker i tonen, lyder overbevisende og klog på emnet. 
   
 • Sproglige virkemidler
  Man kan fange læserens interesse ved fx at bruge sproglige virkemidler. Afsenderen kan se på emnet fra en humoristisk, kreativ og underholdende side, og komme med interessante eksempler og skæve vinkler. En klumme kan også være provokerende.
    
 • Konklusion
  En klumme skal nå frem til en konklusion, hvor det er tydeligt hvilke tanker og meninger, der er sat i spil.
Al materiale på indidansk.dk må downloades, printes og kopieres til undervisningsbrug med aftale med Copydan Tekst & Node