Appelformer

De 3 appelformer er 3 måder, man kan henvende sig til et andet menneske på. At appellere vil sige, at du rækker ud til den, der lytter til dig og prøver at få forståelse og accept for det, du siger. De 3 appelformer bruges især i opinionsartikler, hvor afsenderen har en holdning, og hvor det er vigtigt at virke troværdig overfor læseren. 
  1. Etos (troværdighed, klogskab, etik)
  2. Logos (logik, fornuft)
  3. Patos (passion, følelser)
 
Download som PDF (til print)

Etos (Man taler med troværdighed)

Man har en stærk etos, hvis man virker troværdig. Man kan være trovædig, hvis man forventes at vide meget om et emne - fx en kok, der udtaler sig om mad, eller en politimand, der udtaler sig om loven.
 
Man kan også opbygge en stærk etos, ved at tale til modtagerens tillid, moral og samvittighed. Modtageren accepterer derved argumentet fordi, han føler, at han kan stole på det, der bliver sagt.  
 
Eksempel:
 
"Mor, hvorfor skal jeg tømme opvaskemaskinen?"
 
Argument med etos:
"Jeg er din mor, og jeg vil gerne vise dig vigtigheden i at hjælpe til, sådan at
du lærer at rydde op efter dig selv. Det er bedst, at vi alle løfter i flok."

 

Logos (Man taler til modtagerens fornuft)

Her taler man til modtagerens fornuft og logiske sans. Fx ved at bevise det man siger ved hjælp af fakta, tal og statistik. Man holder sig til sagen og virker ofte dygtig og velorienteret.
 
Eksempel:
 
"Mor, hvorfor skal jeg tømme opvaskemaskinen?"
 
Argument ved brug af logos: 
"Fordi din lillebror gjorde det i går, og der står, at det er din tur i dag på ugeplanen."

 

Patos (Man taler til modtagerens følelser)

Her taler man til modtagerens følelser. Fx kan man være følelsesmæssigt påvirket af det man udtaler sig om, eller man bruger eksempler, hvor man fortæller om menneskers reaktioner, sorg, glæde osv.
 
Eksempel:
 
"Mor, hvorfor skal jeg tømme opvaskemaskinen?"
 
Argument ved brug af patos: 
"Hør her, min skat, du virker træt. Er du det? Hvis du skynder dig, så hygger vi to os bagefter. Tror du ikke, det bliver rart?"
 
 
 
 
 
 
Al materiale på indidansk.dk må downloades, printes og kopieres til undervisningsbrug med aftale med Copydan Tekst & Node