Spillefilm

En spillefilm er en film i fuld spillelængde. Der er mange personer, der står bag en spillefilm. Filmindustrien er stor og der er stor konkurrence og mange penge at hente. Derfor bruges der mange kræfter på at lave store og flotte film, som kræver et stort og dygtigt hold bag filmen. Instruktøren er lederen af filmproduktionen, og produceren er den økonomisk ansvarlige for filmen.
 
Spillefilm hører til kategorien fiktion, da historien er opdigtet, eller inspireret af virkelige hændelser, hvor instruktøren kan fortolke og påvirke handlingen. 
 
Sidens indhold:
 

Genreblomst

  

Blomstens blade

 • Hovedroller, biroller og statister 
  En spillefilm bruger skuespillere til at spille personrollerne. Der bruges hovedroller, biroller og statister i en film.
   
  For at kunne huske de kommede begreber nedenunder, kan du bruge denne sætning: Hovedrollen, som er karakteren Bent, spilles af skuespilleren Peter Jensen. 
   
  Hovedroller
  Personerne i en film kaldes ofte for karakterer. En spillefilm har en eller få vigtige hovedkarakterer, som handlingen er koblet op på. Vi kender personens ønsker og motiver og vi følger personens udvikling igennem handlingen. Vi skal helst "rives med", og derfor er det vigtigt, at vi kan spejle os i karakteren og i det, der sker med den. Når handlingen gør sig afhængig af en hovedkarakters ønsker og motiver, kaldes det en "persondrevet handling".
   
  Modstanderen: Filmens hovedkarakter har ofte en modstander, som står i vejen for at hovedkarakteren kan nå sit mål. Modstanderen er ofte hovedkarakterens modsætning har sine egne ønsker og motiver. I mange film, sørger instruktøren også for, at vi også kan spejle os i denne person. Dette gør handlingen mere kompleks og virkelighedstro, da vi jo, som mennesker, indeholder både godt og ondt.
  Biroller
  Biroller: Biroller er karakterer i filmen, som hovedkarakteren omgiver sig med eller møder og interagerer med i handlingen. Birollerne kan fx være venner, familie, eller bare en som hovedkarakteren møder og snakker med. Fælles for dem er, at de skal påvirke - eller have betydning for hovedkarakteren.
  Statister
  Statister er personer i baggrunden, som ofte er uden replikker og som fylder billedet op. De er med til at skabe miljøet i filmen. Fx krigere som løber bag helten, ansatte på kontoret som går rundt bag ved, eller bare mennesker i biler og på fortove i en by.
   
 • Sekvenser og scener
  En spillefilm er sat sammen af sekvenser og scener, som inddeler filmens handling. Der bruges også mange slags filmelementer, for at "farve" filmens stil og udtryk. Læs mere om filmelementer
   
 • Filmtekniske virkemidler
  Dette er de tekniske redskaber som bruges til at påvirke filmens visuelle og auditive udtryk med (billede og lyd). Herunder klipning, kamerabevægelse, billedbeskæring, lyssætning, special effects og meget mere. Disse virkemidler er afgørende for om en film fx er uhyggelig, romantisk, action-præget osv. Læs mere om filmtekniske virkemidler
   
 • Fortællekneb
  For at gøre en film interessant og spændende, bruger filmgenren mange fortællekneb. Disse fortællekneb skal sikre, at publikum holdes fast og er opmærksomme igennem hele filmen, som ofte kan være lang. Fortællekneb er en måde at påvirke handlingen på. Fx ved hjælp af spændingsopbygning, cliffhangere, forviklinger og forudgreb. Læs mere om fortællekneb.
   
 • Plot og konflikt
  Plot: Plottet er handlingens vigtigste og mest centrale elementer. Plottet er det som handlingen kan koges ned til, hvis man skal genfortælle den for andre. Læs mere om plot.
   
 • Konflikt: Konflikten er hovedpersonens udfordring - altså det som personen skal igennem for at nå sit mål. Det er konflikten, som driver filmen fremad, da vi som publikum er spændte på om det lykkedes for personen at "klare den". Læs mere om konflikt.
   
 • Genrer og undergenrer
  Spillefilm optræder i mange forskellige genrer, undergenrer og blandingsgenrer. Disse er afgørerende for filmens udtryk og for hvilke typer personer, miljøer og stemninger, der optræder i filmen.
   
  Filmgenrene giver os en ide om, hvad vi kan forvente af filmens udtryk. Fx ved vi at en gyserfilm sikkert bliver uhyggelig, inden vi skal se den i biografen. Nogle gange blandes genrer og undergenrer sammen - en såkaldt blandingsgenre. Et eksempel kunne være en gyser-komedie, hvor to genrer blandes med hinanden. 

Mere om spillefilm

Spillefilm vs. roman: En spillefilm kan, på mange punkter, sammenlignes med en roman, da begge genrer bygger på fiktive eller virkelighedsinspirerede fortællinger, og hvor vi skal kunne relatere til karaktererne og de konflikter, som er i handlingen. Hvor romanen fortæller sin handling med ord, fortæller filmen sin handling med levende billeder og replikker. Derfor bliver det ofte meget forskelligt, hvad man får ud af de to genrer, også selvom det måske er den samme historie der fortælles.
 
I spillefilm og romaner finder man ofte lange og flerstrengede handlinger, med mange vigtige og forbundne personer. Dette står i modsætning til kortfilm og noveller, hvor handlingen ofte er kort, enstrenget, og hvor der kun er få vigtige personer.
 
Berettermodellen / Hollywoodmodellen: I mange år har filmindustrien været domineret af produktionsselskaberne i Hollywood (USA), som producerer de fleste store biograffilm. Disse hollywood-film har i mange år ofte opbygget handlingen udfra en berømt model, som er en spændingskurve, der skal sikre at publikum holdes fast hele filmen igennem. Denne model hedder på dansk: Berettermodellen eller Hollywoodmodellen. Der findes selvfølgelig flere måder at opbygge spænding på end med denne model. Læs mere om berettermodellen.
 
Format, genre eller undergenre?: Film findes i mange forskellige formater. Disse er inddelt i genrer og derefter undergenrer.
 
1) Format:
Film kan inddeles i formater. Fx spillefilm, kortfilm, novellefilm, journalistiske film, reklamefilm.
 
2) Genre:
Formater kan igen inddeles i filmgenrer. Fx spændingsfilm, komedie, gyserfilm osv.
 
3) Undergenre:
Filmgenrer kan igen inddeles i undergenrer. Fx kan spændingsfilm inddeles i krigsfilm, spionfilm, thriller osv.
 
- Det vil altså sige at en film kan være:
 1. i formatet: spillefilm
 2. i filmgenren: spændingsfilm
 3. i undergenren: krigsfilm

Liste over kendte filmgenrer

Her er en liste over mange kendte filmgenrer med tilhørende undergenrer:
  
Spændingsfilm:
 • Action
 • Gangsterfilm
 • Kampsportsfilm
 • Krigsfilm
 • Spionfilm
 • Kriminalfilm
 • Thriller
 Drama
 • Tragedie
 • Musical
 • Romantik / kærlighedsfilm
 • Katastrofefilm
 • Roadmovie
 • Ungdomsfilm
 • Melodrama
Komedie:
 • Komedie (almindelig komedie)
 • Folkekomedie / lystspil
 • Farce
 • Romantisk komedie
 • Slapstick
Eventyrfilm:
 
 
 
 
 
Al materiale på indidansk.dk må downloades, printes og kopieres til undervisningsbrug med aftale med Copydan Tekst & Node