Folder / brochure

En folder (eller brochure) er et stykke papir som er foldet, så der kan være flere sider at bladre i. Formålet med en folder er at informere, reklamere eller aflevere et budskab om et specifikt emne.

En folder er gratis og lægges ud, hvor der er gode muligheder for at mange forskellige mennesker får øje på dem. For eksempel på på uddannelsessteder, institutioner, jobcenter, tankstationer, hos tandlægen osv.
 
Genren "folder" hører til kategorien: information.
 

Genreblomst

 
 

Blomstens blade 

 • Blikfang
  For at man får øje på, og får lyst til at læse en folder, gøres der meget ud af at skabe blikfang. Mange mennesker tiltrækkes af et flot visuelt design. Derfor bruges der flotte billeder, store overskrifter, farver osv. til at skabe opmærksomhed.
   
 • Overskuelighed
  Det er meget vigtigt at folderen er let at overskue og nem at finde rundt i. Budskabet skal hurtigt og nemt ud til modtageren. En folder starter derfor med de vigtigste informationer. Der er både tekst, billeder og grafik i folderen, som skal gøre forståelsen lettere, informere hurtigere og generelt gøre oplevelsen bedre.
   
 • Informerer / reklamerer
  En folder skal informere og / eller reklamere. Den skal, med andre ord, tiltrække opmærksomhed omkring et emne, et firma, en oplevelse eller andet.
   
 • Påvirker til handling
  En folder forsøger ofte at "lokke" læseren til videre handling. Derfor har foldere ofte kontaktoplysninger eller links til hjemmesider, hvor læseren kan søge mere information om emnet, bestille billetter, tilmelde sig osv.
   
 • Det vigtigste først
  En folder starter med de vigtigste informationer. Læseren må nemlig ikke være tvivl om, hvad folderen vil informere om.
   
 • Forskellige folde-design
  Det er meget forskelligt, hvordan foldere er designet. Ofte ligner den en lille bog, og papiret er foldet, så det er muligt at bladre i folderen. Nogle foldere er også ment til at blive bredt ud med det samme, så man kan se hele indholdet samtidigt. Foldere er for det meste foldet en eller to gange. Se eksempler nederst på siden.

Eksempler på layout

Folder-eksempel (PDF)
(foldet 1 gang)
Folder-eksempel (PDF)
(foldet 2 gange)
Folder-layout
(med forklaringer)
Al materiale på indidansk.dk må downloades, printes og kopieres til undervisningsbrug med aftale med Copydan Tekst & Node