Folder / brochure

 
1. Hvad er det?
En folder (eller brochure) er et stykke papir som er foldet, så der kan være flere sider at bladre i. Formålet med en folder er at informere, reklamere eller aflevere et budskab om et specifikt emne.
 
En folder er gratis og lægges ud, hvor der er gode muligheder for at mange forskellige mennesker får øje på dem. For eksempel på på uddannelsessteder, institutioner, jobcenter, tankstationer, hos tandlægen osv.
 
2. Hvordan skriver jeg?
a. Blikfang: Forsiden skal designes så den skaber blikfang og interesse for emnet. Folk bliver ofte tiltrukket af et flot visuelt design. Brug derfor evt. et flot helside-billede og en elegant, stor overskrift.
b. Indhold: Der er ofte både tekst, billeder og grafik i folderen, som er sat op på en overskuelig måde, for at gøre det nemt for læseren at finde rundt.
c. Tekst: Teksten skal kort og præcist præsentere og indramme emnet, da der ikke er uendelig plads i folderen. Brug gerne afsnit. Der skal være tænkt nøje over, hvordan budskabet kommer hurtigt og nemt ud til modtageren. En folder skal først og fremmest være informativ.
d. Start med det vigtigste: Der skal ikke være tvivl om, hvad folderen vil informere om. Start derfor med de vigtigste informationer..
e: Informationer om afsender: Hvis hensigten er at læseren skal handle på folderen - dvs. melde sig til noget, ringe til nogen osv. - så gør det tydeligt på bagerste side, hvilke kontaktmuligheder der er.
 
3. Layout
a. Rubrik: Lav en stor og tydelig rubrik (overskrift), og evt. en underrubrik med forklarende tekst.
b. Skrifttype: Skriv med letlæselig skrift.
c. Margin: Teksten skal venstrejusteres, men forsøg at lave så lige højremargin som muligt.
d. Grafik: Brug gerne billeder, tegninger osv. til at understøtte tekst og budskab. Sørg for at det er sat pænt op og ikke "vælter". En folder skal helst være enkel, men stilfuld i sit udtryk.
e. Logo / slogan: Brug gerne firmalogo, slogan, et citat eller en catchphrase osv. til at gøre opmærksom på firmaet eller organisationen som udgiver folderen, eller på selve budskabet. Dette gør det nemmere for læseren at huske, hvad folderen ville og kan samtidigt fungere som blikfang.
f. Form: Der findes forskellige typer layout og måder at folde papiret på. - Se eksempler og video nederst på siden.
 

Eksempler (PDF)

Folder-eksempel (PDF)
(foldet 1 gang)
Folder-eksempel (PDF)
(foldet 2 gange)
Folder-layout
(med forklaringer)


Video

Al materiale på indidansk.dk må downloades, printes og kopieres til undervisningsbrug med aftale med Copydan Tekst & Node