Bagvægtsloven

Denne lov bruges i eventyr og handler om, at det er den sidste person eller den sidste hændelse i rækken, der er den vigtigste og mest afgørende for handlingen.
 
Modsætningsloven er en del af De episke love.
 
Mange eventyr gentager en handling flere gange. De første handlinger mislykkes eller ender uden succes, men det sidste forsøg ender for det meste med, at hovedpersonen klarer prøven, opgaven eller udfordringen. Bagvægsloven finder man i både folkeeventyr og kunsteventyr.
 
Det er ofte 3. gang, som er den sidste og vigtigste. Læs også om 3-talsloven.
Eksempler: 
1) I Askepot er det tredje og sidste gang, hun forsøger slippe ud af sit fængsel og komme til fest på slottet, der er den vigtigste.
 
2) I Klods-Hans prøver de 2 første brødre at overbevise prinsessen om, at de er gode nok til at blive gift med hende. Men det er den 3. og sidste bror, Klods-Hans, som bliver gift med hende.
 
3) I kejserens nye klæder besøger kejserens ansatte skrædderne 2 gange for at godkende tøjet, som kejseren har bestilt. Til sidst er det kejseren selv, som skal godkende tøjet.
 
 
 

Al materiale på indidansk.dk må downloades, printes og kopieres til undervisningsbrug med aftale med Copydan Tekst & Node