Tre-akter-modellen / Plot-point-modellen

I nogle fortællinger kan man bruge tre-akter-modellen - også kaldet Plot-point-modellen. Tre-akter-modellen har fået sit navn efter, at handlingen er delt ind i tre akter. Modellen kan særligt bruges til at kigge på, hvordan handlingen er bygget op i en film, men også fx. noveller.
 
Man kalder også modellen for plot-point-modellen, fordi der i handlingen er flere vendepunkter og et vendepunkt kaldes også plot-point.

Modellens opbygning

Tre-akter-modellen er bygget op således:
 1. Første akt = Begyndelsen
 2. Anden akt = Handlingen
 3. Tredje akt = Afslutningen

Modellens opbygning med vendepunkter (plot-points)

 1. Første akt = Begyndelsen. Slutter med et vendepunkt.
 2. Anden akt = Handlingen. Slutter med et vendepunkt.
 3. Tredje akt = Afslutningen.

Første akt - Konflikten præsenteres (ro)

I første akt præsenteres vi for filmens personer, miljø og konflikt. Vi lærer altså hovedpersonen og omgivelserne at kende og får styr på, hvad det er hovedpersonen vil eller skal i historien.
 
I slutningen af første akt vil der være et vendepunkt. Det betyder at der sker noget, som tvinger historien til at tage en drejning. Hovedpersonen tvinges i en anden retning og er nu klar til at møde konflikten. Et vendepunkt kaldes også for plot-point.
 

Anden akt - Konflikten bekæmpes (uro)

I anden akt begynder selve handlingen. Denne akt fylder det meste af filmen. Hovedpersonen forsøger at bekæmpe den uro, der er opstået og tager udfordringen op med de forhindringer, som står i vejen. Hovedperson skal bekæmpe konflikten for at  skabe ro i historien igen.
 
I slutningen af anden akt, møder vi et nyt vendepunkt (plot-point). Det er her filmens højdepunkt er, og hvor vi finder ud af om hovedpersonen løser eller ikke løser konflikten.
 

Tredje akt - Konfliktens løsning (ro)

Hovedpersonen har nu været igennem alt uroen og der er skabt en ny ro / orden i historien. Han/hun har kæmpet med konflikten, har fundet en løsning og har lært noget af det. Der er sket en forandring. Historien finder ro og kan slutte.

Værd at huske !
 • Første og anden akt slutter med et vendepunkt (plot-point).
 • Ro - uro - ro.
 • Orden - uorden - ny orden.
 • Anden akt fylder mest i filmen.
 • I nogle film kan modellen ikke bruges.