Synsvinkel

Synsvinklen er den vinkel, hvorfra fortælleren ser handlingen. Det er med andre ord det sted, hvor fortællerens øjne er.
  • Ydre synsvinkel: Fortælleren følger personen udefra og har derfor ikke mulighed for at høre tanker og følelser. Vi må prøve at forstå personen udelukkende udfra handlinger og ord. 
     
  • Indre synsvinkel: Fortælleren følger personen indre og ved derfor, hvad personen oplever, tænker og føler.

  • Skiftende synsvinkel: Fortælleren skifter indre synsvinkel mellem flere personer i handlingen.
     
  • Kombineret synsvinkel: Fortælleren kombinerer indre og ydre synsvinkel. Fortælleren kender derved personens tanker, men ser også omgivelserne udenfor personen - også ting som personen ikke kan se. Vi bliver dog hele tiden i nærheden af personen.

  • Alvidende synsvinkel: Fortælleren ved alt og har adgang til alt og alle - både i fortid, nutid og i fremtid. Synsvinklen kan kombineres mellem indre og ydre og kan skiftes mellem flere personer.

Synsvinkel i film 

I film er synsvinklen der, hvor kameraet filmer fra. Man skifter synsvinkel ved at kameraet skifter position.
 
Eksempel: Man ser en person komme løbende hen ad en vej. Pludselig skifter kameraet til at være løberens øjne, og det føles nu som om, at vi er løberen.

Læs også:

Al materiale på indidansk.dk må downloades, printes og kopieres til undervisningsbrug med aftale med Copydan Tekst & Node