Synsvinkel

Synsvinklen er den vinkel, en historie fortælles fra. Altså hvem fortæller historien? Er det en af personerne i handlingen, der fortæller om hvad der sker - eller er det forfatteren der fortæller osv.?

1. person-fortæller (jeg-fortæller)

En 1. person-fortæller kaldes også en jeg-fortæller. Denne person er med i handlingen og det er ham/hende der fortæller historien. Vi ved kun det som personen ved, og vi ser kun det som personen ser. 

Eksempel:
"Jeg trådte ind på scenen. Sveddråber trillede ned i mine øjne og jeg tørrede dem væk med ærmet."
 

2. person-fortæller (du-fortæller)

2. person-fortæller er meget sjælden i noveller og romaner, men kendes ved at hovedpersonen omtales som du. Der tales altså direkte til et "du" i hele historien. "Du kan jo nok forstå... vidste du at.... osv.
 
Effekten af dette er som regel, at vi som læsere føler, vi er ligesom hovedpersonen. Vi bliver talt til og vi hører og mærker derfor det samme.
 

3. person-fortæller

Historien bliver fortalt af en, der står udenfor handlingen. Fortælleren er ikke selv med i historien og er "fluen på væggen". Man kan kende det på, at der ikke står "jeg", når hovedpersonen bliver omtalt, men hovedpersonen bliver kaldt sit navn eller han/hun.

Eksempel:
"Martin trådte ind på scenen. Sveddråberne trillede ned i hans øjne og han tørrede dem væk med ærmet."

Der findes tre slags 3. person-fortællere:
  1. Den personbundne fortæller (Indre synsvinkel)
    Fortælleren følger én person i handlingen, og ved hvad han/hun tænker og føler. Fortælleren kender til personens indre tanker - derfor er dette en "indre synsvinkel".

  2. Den alvidende fortæller
    Fortælleren ved alt om historien og ved hvad alle personerne tænker og føler.

  3. Den observerende fortæller (ydre synsvinkel)
    Fortælleren ved ikke, hvad personerne i historien tænker, men fortæller blot hvad der sker. Alt er set udefra - derfor er dette en "ydre synsvinkel".