Science Fiction

’Science fiction’ er en af 'De fantastiske genrer' og betyder direkte oversat ”videnskabelig fiktion”. Denne oversættelse er egentlig en meget rammende beskrivelse, for i science fiction-genren leges der med tanken om, hvordan fremtiden muligvis kan komme til at se ud.
Dette er hele omdrejningspunktet for en science fiction-historie.
 

Et videnskabeligt bud på en fremtidig verden

Handlingen i science fiction foregår altså i fremtidig udgave af den verden, som vi kender til. Men i modsætning til fantasy-verdenen, der påvirkes af overnaturligheder (som fx magi), giver science fiction en videnskabelig forklaring på de fantastiske ting, der sker i handlingen.
Fx kan man godt tænke sig til, at det i fremtiden (set ud fra et videnskabeligt synspunkt) er realistisk at kunne rejse til andre galakser og bebo andre planeter, mens det omvendt vil være (videnskabeligt) urealistisk, at man vil kunne trylle.
 

Dystopia og utopia

I science fiction arbejdes der bl.a. med dystopier og utopier - det er begge græske ord. Dystopi betyder ”dårligt sted”, hvorimod utopi betyder ”uopnåeligt sted”

Dystopia: er den værst tænkelige udgave af en verden eller et samfund.
Utopia: er den uopnåelige udgave af en verden eller et samfund.

Tanken om disse to ekstremer danner tit afsæt for science fiction-fortællingen, da den pirrer læseren til spejle sit eget liv, og sin egen verden, i denne fremtidsforestilling.

Science fiction kan derfor også ofte tolkes som en kommentar til, eller en kritik af, tiden eller samfundet, som eksisterer ved historiens udgivelse. Fx kan den klassiske science fiction-fortælling om et dystopisk samfund, hvor robotterne har udviklet så stor intelligens, at de har overtaget kontrollen og gjort menneskene til slaver, tolkes som en kommentar til vores nuværende brug af robotteknologi og de etiske problemstillinger, det medfører.
 
En science fiction-fortælling siger på den måde mere om den tid, som den er kreeret i, end den er et reelt bud på fremtiden.
 

En person, der ikke passer ind

Hver science fiction-fortælling har altså sit eget bud på en anderledes fremtidig verden. En måde at forklare fortællingens univers på er at placere en person, der enten kommer fra den ’fremmede verden’ i den kendte verden, eller en person, der kommer fra den kendte verden i den fremmede verden.
 
Indefra og ud Udefra og ind
En person fra vores verden kommer ind i en fremmed verden, og skal prøve at forstå den. En person fra en fremmed verden kommer ind i vores verden, og skal prøve at forstå den.

På den måde kan man som læser/seer opleve forskellene på vores verden og den fremmede verden igennem denne person.
 

Eksempler på science fiction-fortællinger:
Maze Runner, amerikansk roman- og filmserie (2009 og 2014-18) med dystopi og utopi.
De hvide mænd, dansk science fiction-roman (2003) om dystopi.
Star Wars, science fiction-film (1977).
Avatar, science fiction-film (2009)
The Hunger Games, amerikansk roman- og filmserie (2008-11 og 2012-15) med dystopi og utopi.
Al materiale på indidansk.dk må downloades, printes og kopieres til undervisningsbrug med aftale med Copydan Tekst & Node