Roman

Romaner er skønlitteratur.

Romaner hører under kategorien fiktion. Det er en opdigtet historie. Historien er skabt af forfatteren, men kan sagtens være inspireret af en virkelig hændelse.
 
Romaner udgives som bøger, e-bøger eller lydbøger. De mest populære romaner bliver ofte filmatiseret. Dvs. at der laves en film over bogens handling. Romaner kan være en del af en bog-serie. Altså en række af bøger med samme hovedperson eller tema
 
En roman er som regel indelt i kapitler.
 

Genreblomst

 
 
 

Blomstens blade

 • Mange undergenrer 
  Romaner kan skrives i mange forskellige undergenrer. Dette er afgørende for måden, den er skrevet og opbygget på. Eksempler på undergenrer: gyser, science fiction, trivial, krimi, kærlighed, psykologisk/thriller, fantasy, drama, komedie, og mange flere.

 • Identifikation
  Der er en eller flere hovedpersoner, som er i centrum for handlingen, og som vi lærer at kende igennem romanen. Det er meningen, at læseren skal identificere sig med de situationer, personen oplever, og med det som personen tænker og oplever. 
   
  En roman kan handle om mange situationer, indeholde mange konflikter og vendepunkter, og kan strække sig over store dele af hovedpersonens liv.

 • Hovedpersonen udvikler sig
  Hovedpersonen lærer noget, udvikler sig eller på anden måde ændrer sig undervejs i romanen. Det er ikke altid det ender godt for hovedpersonen, men der skal helst være en forandring af karakteren igennem fortællingen.

 • Fortæller
  En roman har altid en fortæller, som fører os igennem handlingen. En roman fortælles enten af en af personerne i handlingen (1.person-fortæller) eller af en fortæller, som står udenfor handlingen. (3. person-fortæller).
  I meget sjældne tilfælde kan der være en "du-fortæller" (2.person-fortæller). Læs mere om fortælletyper.

 • Et eller flere temaer
  En roman har et eller flere temaer, som den berører. Fx Kærlighed, ungdom, stoffer, ulykke, sygdom, ensomhed osv.

 • Miljøbeskrivelser og personskildringer
  I en roman er det vigtigt at beskrive personer og miljøer ofte omhyggelig. Læseren skal helst få indre billeder af de ting, der sker og de steder og personer vi møder. Ellers bliver det svært at hægte sig på handlingen. Dette forstærker også oplevelsen og indlevelsen, mens man læser, og det bliver ofte afgørende for, om en bog passer til læseren eller ej.
 
 
 
Al materiale på indidansk.dk må downloades, printes og kopieres til undervisningsbrug med aftale med Copydan Tekst & Node