Plot

Plottet er den vigtigste del af en handling. Det er den del, der skal til, for at forstå selve historien. Det vil sige: handlingen skåret helt ind til benet.
 
Der findes hovedplot og sideplot.

Hovedplot

Et hovedplot er det som en historie, kort fortalt, fortæller om. Det er altså den vigtigste del handlingen. Altså: Hvad er det som hovedpersonen skal? Det er alt det, som hovedpersonen skal igennem for at nå frem til sit mål. Et plot forklares ved at skære ind til benet og kortest muligt beskrive, hvad handlingen går ud på.

Sideplot

Et sideplot er en mindre fortælling, som er et supplement til handlingen. Et sideplot forklarer ikke den store handling, men tilføjer noget ekstra til den. Sideplot kaldes også "sidehandlinger".

Forskel på plot, konflikt og budskab

Da det kan være svært at finde rundt i disse 3 begreber, vil vi prøve at skille dem ad her. Rødhætte bruges som eksempel, da mange kender denne historie.
  • Plottet: Dette er selve handlingen. Altså det som hovedpersonen skal. Eksempel: at Rødhætte skal igennem den farlige skov og hen til sin bedstemor.
     
  • Konflikten: Konflikten er den forhindring, der står i vejen for at hovedpersonen kan nå sit mål. Eksempel: Rødhætte møder den farlige ulv, som prøver at narre hende.

  • Budskabet (moralen): Budskabet er det historien prøver at lære os. Eksempel: At man ikke kan stole på alle man møder på sin vej, og at Rødhætte skulle have fulgt sin mors råd.
Al materiale på indidansk.dk må downloades, printes og kopieres til undervisningsbrug med aftale med Copydan Tekst & Node