Plot

Et plot er hovedpunkterne i en fortælling. Man kan sige, at det er alle de vigtigste oplysninger, for at forstå historien - altså skåret helt ind til benet.
 
Der findes hovedplot og sideplot.
 

Hovedplot

Et hovedplot er det som en historie, kort fortalt, fortæller om. Det er ikke hele handlingen, men kun den vigtigste fortælling i handlingen. Altså: Hvad er det som hovedpersonen skal? Det er alt det, som hovedpersonen skal igennem for at nå frem til sit mål. Et plot forklares ved at skære ind til benet og kortest muligt beskrive, hvad fortællingen går ud på.

Sideplot

Et sideplot er en mindre fortælling, som er et supplement til handlingen. Et sideplot forklarer derfor ikke selve den store fortælling, men tilføjer noget ekstra til handlingen.

Forskel på plot, konflikt og budskab

Da det kan være svært at finde rundt i disse 3 begreber, vil vi prøve at skille dem ad her. Rødhætte bruges som eksempel, da mange kender denne historie.
  • Plottet: Rødhætte skal igennem den farlige skov og hen til sin bedstemor. I skoven venter en farlig ulv, som har tænkt sig at narre Rødhætte. 
     
  • Konflikten: Konflikten skal sørge for, at det ikke bliver nemt for Rødhætte at nå sit mål. Konflikten opstår, fordi hun ikke følger sin mors råd om at gå den lige vej igennem den farlig skov. Hun føler sig lokket af at udforske skoven, og udsætter sig selv for fare (ulven).
     
  • Budskabet: Rødhætte klarede opgaven og lærte, at ulven ikke er til at stole på. Mødet med ulven var ikke til at undgå, og dette møde forandrede hende.