Konflikt

Konflikten er en slags forhindring i historien. Konflikten skal sørge for, at det ikke bliver nemt for hovedpersonen at nå sit mål. Uden en konflikt ville det blive en kedelig historie.
 
På tegningen kan du se en konflikt. Personen vil gerne have en gave, men for at få den skal han kravle over en høj mur. Dette er konflikten.
 
Der skal være noget, som gør os i tvivl om det lykkes for hovedpersonen. Noget der skaber interesse for, hvordan historien ender. Konflikten er derfor det, som driver historien fremad - konflikten skal løses. 
 
En historie kan groft sagt deles op i 3 dele:
1. Start (Her er der ofte et ønske eller et behov om forandring - noget er galt)
 
2. Konflikt (Der opstår en forhindring, som personen skal kravle over)
 
3. Præmie (Efter konflikten. En ny virkelighed. Personen har lært eller fået noget)

Ydre og indre konflikt

Ydre konflikt: Den ydre konflikt er den synlige konflikt, som er en del af det ydre handlingsforløb.
  • Eksempel: Rødhætte skal aflevere mad og vin til sin mormor, men først skal hun alene igennem den farlige skov og konfrontere ulven.
 
Indre konflikt: Den indre konflik er den usynlige konflikt. Her er man nødt til at kende personens indre mål eller motivation.
  • Eksempel: Rødhætte er ved at blive ældre, og skal bevise at hun kan klare sig selv. Men først skal hun møde det ukendte og farlige i livet og lære at håndtere det.

Forskellen på plot, konflikt og budskab

Da det kan være svært at finde rundt i disse 3 begreber, vil vi prøve at skille dem ad her. Rødhætte bruges som eksempel, da mange kender denne historie.
  • Plottet: at Rødhætte skal igennem den farlige skov og hen til sin bedstemor, hvor der venter en farlig ulv, som har tænkt sig at narre Rødhætte. 
     
  • Konflikten: Konflikten skal sørge for, at det ikke bliver nemt for Rødhætte at nå sit mål. Skoven er et farligt sted og konflikten opstår, fordi hun ikke følger sin mors råd om at gå den lige vej igennem skoven. Hun føler sig lokket af at udforske skoven, og udsætter sig selv for fare (ulven).
     
  • Budskabet: at hun klarede opgaven og lærte at ulven ikke er til at stole på. Mødet med ulven var ikke til at undgå, og dette møde forandrede hende.