Graphic novel

En graphic novel er, som det engelske navn betyder, en tegnet roman. Navnet, graphic novel, blev opfundet i USA i 70'erne for at give tegneseriegenren mere seriøsitet, og for at tage afstand til det lidt fjollede engelske navn for tegneserie; comics, som kommer af det engelske ord comic, der betyder sjov eller komisk. 
 
Graphic novels er en slags blanding af tegneseriens og romanens kvaliteter. Dvs. tegneseriens måde at fortælle historier på vha. illustrationer, og romanens udvidede handlingsforløb samt detaljerede personskildringer.
 
Note: For at forstå genren graphic novel, er det derfor godt at vide, hvad en tegneserie og hvad en roman er.
 

Genreblomst

 

Blomstens blade

 • En tegnet roman
  Graphic novels bliver også kaldt for tegneserieromaner eller grafiske romaner. Og det er faktisk hvad, de er; en roman, der er tegnet.
   
 • En moden og seriøs tegneserie
  Genren graphic novels tager afsæt i tegneserieuniverset, men har ofte en mere seriøs fortælling, og henvender sig derfor til en mere moden eller alvorlig målgruppe.
   
 • Dybdegående fortælling
  Længden i en graphic novel ligner romanen, og adskiller sig fra den traditionelle tegneserie, der kan begrænse sig til et enkelt blad eller helt ned til en enkelt stribe (3-5 billeder). En graphic novel er altså en længere og har en mere dybdegående fortælling, med flere sidehistorier og konflikter. 
   
 • Realistiske karakterer 
  Karaktererne (personerne) i en graphic novel har "rigtige" liv med rigtige konsekvenser. I den klassiske tegneserie vil den gennemgående hovedkarakter (fx. Anders And, Spiderman eller Tin Tin) som udgangspunkt aldrig dø - for da vil der ikke kunne udkomme et blad mere og historen vil være slut. Men da en graphic novel har en mere alvorlig tone og er et afsluttet værk, kan den også sagtens ende tragisk.
   
 • Mange undergenrer
  Graphic novels er som romaner som regel bygget på en undergenre. Fx krimi, fantasy, gys eller andet. Det er som udgangspunkt forfatteren selv, der tegner/illustrerer en graphic novel - der findes dog undtagelser. 
   
 • Ikke bundet af tegneseriens rammer 
  Rent grafisk ligner mange graphic novels ved første øjekast en tegneserie, da de benytter sig af de samme grafiske elementer. Men en graphic novel er større og tykkere (og tungere), og den er heller nødvendigvis ikke bundet af tegneseriens opbygning af rammer (de kasser, som tegningerne er inde i). Nogle graphic novels er illustreret med store flotte maleri-lignende tegninger med en omfattende tekst til.

Grafiske bøger i samme familie ...

Graphic novels udspringer af tegneserieuniverset, og de har derfor mange fællestræk med netop tegneserien. Man kan sige, at graphic novels er tegneseriens "storebror". 
 
Billedbøger er også i familie med de to andre, men adskiller sig hovedsageligt ved, som oftest, at have en lettere historie, samt ikke at være bundet af rammer og rækker i illustrationerne. 
 
 
Al materiale på indidansk.dk må downloades, printes og kopieres til undervisningsbrug med aftale med Copydan Tekst & Node