Graphic novel

For at forstå genren graphic novel, er det godt at vide, hvad en tegneserie er. Læs mere om tegneseriegenren her.
 
Graphic novels bliver også kaldt for tegneserieromaner eller grafiske romaner. Og det er faktisk hvad, de er; en roman, der er tegnet.  
 
Navnet, graphic novel, blev opfundet i USA i 70'erne for at give tegneseriegenren mere seriøsitet, og for at tage afstand til det lidt fjollede engelske navn for tegneserie; comics, som kommer af det engelske ord comic, der betyder sjov eller komisk. 
 
Genren graphic novels tager derfor afsæt i tegneserieuniverset, men har ofte en mere seriøs fortælling, og henvender sig derfor til en mere moden eller alvorlig målgruppe.
Længden i en graphic novel ligner romanen, og adskiller sig derfor også fra den traditionelle tegneserie, der kan begrænse sig til et enkelt blad eller helt ned til en enkelt stribe (3-5 billeder). En graphic novel er altså en længere og mere dybdegående fortælling, med flere sidehistorier og konflikter. 
 
Det samme gør sig gældende med personerne i en graphic novel. I den klassiske tegneserie vil den gennemgående hovedkarakter (fx. Anders And, Spiderman eller Tin Tin) som udgangspunkt aldrig dø - for da vil der ikke kunne udkomme et blad mere og historen vil være slut. Men da en graphic novel er et afsluttet værk, kan den også sagtens ende tragisk.
 
Graphic novels er som regel bygget på en undergenre. Fx krimi, fantasy, gyse eller andet.
 
Rent grafisk ligner mange graphic novels ved første øjekast en tegneserie, da de benytter sig af de samme grafiske elementer. Men en graphic novel er større og tykkere (og tungere), og den er heller nødvendigvis ikke bundet af tegneseriens opbygning af rammer (de kasser, som tegningerne er inde i). Nogle graphic novels er illustreret med store flotte malerilignende tegninger med en omfattende tekst til.
 
Det er som udgangspunkt forfatteren selv, der tegner/illustrerer en graphic novel - der findes dog undtagelser. 
 

Grafiske bøger: i samme familie...

Graphic novels udspringer af tegneserieuniverset, og de har derfor mange fællestræk med netop tegneserien. Man kan sige, at graphic novels er tegneseriens "storebror". 
 
Billedbøger er også i familie med de to andre, men adskiller sig hovedsageligt ved, som oftest, at have en lettere historie, samt ikke at være bundet af rammer og rækker i illustrationerne. 
 
 
Al materiale på indidansk.dk må downloades, printes og kopieres til undervisningsbrug med aftale med Coydan Tekst & Node