Dagbog

En dagbog er en slags samling af minder og tanker fra udvalgte dage. I dagbogen behandler og kommenterer forfatteren dagens oplevelser. Forfatterens personlighed skinner tydeligt igennem teksten. Forfatteren taler med sig selv - eller taler til selve dagbogen, som kan være en slags samtale-partner. En dagbog kan skrives i hverdagssprog, men kan også skrives med en mere "kreativ pen".

Dagbogen giver forfatteren mulighed for at huske dagen senere, men også mulighed for at nedskrive og bearbejde helt private tanker og oplevelser. Mange bruger dagbogen som et terapeutisk værktøj. Derfor er dagbøger dybt personlige og indholdet deles sjældent med andre end forfatteren selv - og så selvfølgelig med dagbogen. Dagbog hører under kategorien: refleksion.
 

Genreblomst

 
 

Blomstens blade 

 • At samle tankerne. En dagbog er en måde at samle tankerne omkring de oplevelser, man har haft i løbet af en dag. I dagbogen forsøger man at behandle, kommentere påeller komme frem til en form for forståelse, af det man har oplevet.
 • Skrevet med følelser: En dagbog skrives med følelserne. Den der skriver dagbogen, deler gladeligt ud af alle sine bekymringer, glæder, sorger, klager, hemmeligheder osv. 
   
 • Et privat rum: Dagbogen indeholder alt det, som man normalt ikke ønsker at dele med andre. Det kan fx være uafklarede tanker og følelser, skarpe meninger om folk man kender eller intime detaljer. Der er ingen grænser her. Dagbogen er personens helt egen private rum.
   
 • Tænke højt: En dagbog er skrevet i et dagligdags-sprog, og det lyder stort set som om, at personen tænker højt.
   
 • Dagbogen er en god lytter. Personen, som skriver dagbogen, taler ofte direkte til dagbogen, som om den er en personlighed, der er villig til at lytte til den, der skriver. Derfor starter nogle dagbøger med: Kære dagbog. (Det er dog ikke en regel).
   
 • Nutid og datid. En dagbog skifter nogle gange mellem nutid og datid. Fx: Jeg sidder i min seng og skriver fordi.... (nutid). Min søster blev sur i morges da... (datid). Derfor synes jeg at hun er mega irriterende ... (nutid).
  Huskeregel: Datid, når man tænker tilbage. Nutid, når man forholder sig til det.
Al materiale på indidansk.dk må downloades, printes og kopieres til undervisningsbrug med aftale med Coydan Tekst & Node