Anmeldelse

Anmeldelse hører under kategorien opinion. En anmeldelse er en tekst, hvor anmelderen fortæller om en oplevelse, skriver sin mening, og giver sin anbefaling til læseren. Det er derfor en meget subjektiv tekst, som bygger på anmelderens egen smag og egne holdninger. Man kan fx lave en anmeldelse til en film, en bog, en teaterforestilling eller anden oplevelse.
 

Genreblomst

 
 
 

Blomstens blade

 • Informere, underholde, vurdere
  Anmeldelsens vigtigste funktioner er at informere, underholde og vurdere.

 • Relevant fakta
  En anmeldelse rummer relevant fakta om det der anmeldes. I en filmanmeldelse kunne det fx være spilletid, instruktørens navn, produktionsselskab osv.

 • Styr på holdningerne
  En anmelder skal helst være tydelig og sikker på sin egen vurdering, hvis læseren skal have noget ud af at læse anmeldelsen. Derfor har anmelderen styr på sine holdninger og er veforberedt omkring det, som skal formidles. 

 • Fanger læserens interesse
  En anmeldelse skal fange læserens interesse hele vejen igennem. Anmeldere er derfor ofte dygtige til at skrive og til at lege med sproget. Sproget er ofte farverigt og kreativt, men aldrig useriøst eller uklart. Anmelderen lyder ofte intelligent og "ovenpå", og benytter sig af pudsige sætninger, kvikke bemærkninger og kloge iagtagelser. 
 • Ikke afsløre for meget
  Anmelderen skal beskrive nogle væsentlige dele af indholdet og give sine meninger om dette, men må ikke afsløre vigtige detaljer, som vil kunne ødelægge oplevelsen for læseren. Dette kan være en svær balancegang for anmelderen, og det lykkes ikke altid. Hvis anmelderen afslører for meget, kaldes det nogle gange for "en spoiler".
 • Samlet vurdering
  I en anmeldelse gives der til sidst en samlet vurdering. Anmelderen samler sine meninger og gør det klart for læseren, hvad konklusionen er. Der gives måske en anbefaling eller måske advarer anmelderen om en dårlig oplevelse. Nogle gange gives der en karakter. Fx 4 ud af 5 stjerner.
   
Al materiale på indidansk.dk må downloades, printes og kopieres til undervisningsbrug med aftale med Copydan Tekst & Node