Socialrealisme

Socialrealisme er en “isme indenfor litteratur og kunst. Den fokuserer på menneskets vilkår i det virkelige liv. Ofte beskriver den det "lille" menneske eller det udsatte menneske. Det vil sige fattige mennesker, skæve eksistenser, socialt udsatte, ensomme osv.
 
Socialrealisme har været kendt siden det moderne gennembrud, men genren voksede sig stor omkring 1930'erne. Der skrives stadig bøger og noveller, som er inspireret af denne genre. 
 
Der findes flere former for socialrealisme. En af de mest kendte er: kritisk socialrealisme. Her forholder forfatteren sig kritisk til samfundet og har en mening, som kan aflæses mellem linjerne.
 
Socialrealisme er dermed også en måde, man kan sætte fokus på uretfærdigheder og uligheder i de forskellige samfundsklasser, eller sætte disse til debat. Læseren bliver konfronteret med disse problemstillinger, og inviteres / provokeres til selv at tage stilling til det man har læst.
Al materiale på indidansk.dk må downloades, printes og kopieres til undervisningsbrug med aftale med Copydan Tekst & Node