Setup/Payoff

Setup = at lægge op til, at forberede til, at skabe rammen for
Payoff = belønning, afkast, tilbagebetaling
 
Hvis der sker noget vildt eller overraskende i filmen, kan instruktøren vælge at lave et setup inden - så det ikke virker helt usandsynligt. Belønningen er at vi forstår og accepterer, det der sker.

Setup: 

Setup betyder: at gøre klar til noget. Vi forberedes til noget, som senere bliver vigtigt. Et setup laves for, at publikum accepterer det der sker senere. Altså at det ikke kommer til at virke unaturligt eller utroværdigt. 
 
- I starten af filmen ser vi et glas med beroligende piller.

Payoff:

Payoff betyder belønning eller afkast. Belønningen er, at man forstår sammenhængen i det der skete.
 
- Senere i filmen går hovedpersonen pludselig amok og skælder alle ud. Pga. setup'et husker vi, at hun normalt tager beroligende medicin, og derfor er det sansynligt at hun kan miste kontrollen. Belønningen er, at vi accepterer og forstår sammenhængen mellem det der skete.

Eksempel:

Hvis det skal være troværdigt, at den søde dreng i filmen pludselig viser sig at være et rumvæsen, er vi nødt til at se nogle små tegn på dette, inden det afsløres. Derfor ser vi tidligt i filmen, at han kan noget overnaturligt. Han kan fx læse tanker. Dette er setup!
 
Payoff sker i det øjeblik, vi finder ud af, at de overnaturlige kræfter skyldes at han kommer fra en anden planet. Nu ved vi, hvorfor han kunne gøre ting, som var overnaturlige. Dette er payoff.
 
Det blev altså sandsynligt - det der skete, fordi vi kendte til det med de overnaturlige kræfter.
Al materiale på indidansk.dk må downloades, printes og kopieres til undervisningsbrug med aftale med Copydan Tekst & Node