Plotnøgle

En plotnøgle er en lille fortælling eller et hint, som er placeret inde i handlingen, så vi hjælpes til at forstå plottet i historien.

Plotnøglen låser plottet op og hjælper med budskabet

Plotnøglen er en lille symbolsk fortælling inde i handlingen, som spejler plottet i historien. Den leder os i en retning - en måde at tænke om historien på. Plotnøglen viser os noget vigtigt om historien, men på en anden og mere symbolsk måde end selve hovedhandlingen.
 
Symbolikken i plotnøglen hjælper altså med at "låse op" for plottet og kan ofte hjælpe os med at forstå budskabet. Man kan sige at den, i bedste fald, binder plot og budskab sammen.

Eksempel

Advarsel: denne tekst indeholder spoilere. Hvis man ikke har set filmen "En lille død", som omtales i denne forklaring, kan det ødelægge noget af oplevelsen med filmen. Vi anbefaler derfor, at man ser filmen først.
 
Resume: I kortfilmen "En lille død" besøger hovedpersonen - en dreng ved navn Christian, den lidt ældre dreng Janus. Janus har sit værelse i kælderen, hvor Christian får lov til at læse i nogle af Janus' erotiske blade. Imens leger Janus en leg med en mus og en slange. Han bygger en labyrint og placerer musen og slangen i den. Musen løber forvirret rundt i labyrinten og leder efter en udvej. Den finder ingen udvej og møder til sidst slangen og bliver spist levende. Senere går Christian ovenpå, hvor han ser Janus' mor have sex på sofaen i stuen. Dette er han nysgerrig på - men også meget usikker omkring. Han føler skyld ved at kigge på moderen, som har sex, og han skynder sig derfor væk.
 
Plottet: Historiens plot er fortællingen om, at Christian skal alt dette igennem i sit møde med seksualiteten og puberteten.
 
Budskabet: Budskabet er at vi tvinges ind i puberteten og mødet med seksualiteten, uanset om vi vil eller ej.
 
Plotnøglen: Plotnøglen kunne være scenen med musen og slangen. Scenen skal få os til at tænke, at Christian er i den samme situation som musen. Plotnøglen låser her op for måden, vi skal se på plottet, og den hjælper os derfor med at forstå budskabet.
 
Den lille mus = Christian
Slangen = seksualiteten
Labyrinten = puberteten
  
Historien om Musen Historien om Christian
Musen placeres i labyrinten. Christian kommer i puberteten.
Labyinten er svær at finde rundt i, og der er ingen udveje. Puberteten føles ukendt, men der er ikke er nogen vej tilbage.
Musen er tvunget til at møde slangen og bliver spist. Christian er tvunget til at møde seksualiteten og forlader den uskyldige barndom.
 
Al materiale på indidansk.dk må downloades, printes og kopieres til undervisningsbrug med aftale med Copydan Tekst & Node