Musikvideo

En musikvideo fungerer som en slags reklame for en sang eller en kunstner. Musikvideoer er ofte finansieret af pladeselskaber, som ønsker at gøre opmærksom på kunstneren eller for at holde fast i kunstnerens popularitet. Musikvideoer er også en måde at skabe et bestemt image/brand omkring kunstneren. Musikvideoer vises på tv eller på nettet. 
 
Obs: Herunder er der eksempler på 4 forskellige typer musikvideoer. Man kan dog sagtens finde musikvideoer, som er blandinger af de forskellige typer.
 

1. Den lyriske musikvideo

Den lyriske musikvideo er en film sat sammen af sanseindtryk, stemninger, symbolik og metaforer (billedsprog). Det kan fx være en brændende bil, dansende piger på stranden, en solopgang, folk som går i en mørk skov, en rapper i en dyr bil, animationer af mønstre/figurer, dominerende farver osv.
 
Den lyriske musikvideo er ofte eksperimenterende, fyldte med stemninger og "drømmende" billeder. Ofte hænger stemninger og symbolik sammen med sangens tema og er en slags fortolkning af dette - andre gange er det en tilføjelse til oplevelsen, et ekstra lag. Filmen fortæller ikke en sammenhængende historie.
 
Kunstneren kan være:
  • 1. personfortæller, hvor man kan se kunstneren optræde eller synge enten til koncert, i studie eller gående/løbende osv. Kunstneren synger ofte direkte til seeren/publikum.
  • 3. personfortæller: hvor kunstneren synger udenfor det som foregår i videoen.
 
Eksempler på lyriske musikvideoer:
 

2. Den narrative musikvideo

Narrativ betyder fortællende. Den narrative musikvideo har derfor en handling, der underholder og fortæller en historie til publikum. Ligesom andre fortællinger har den ofte en begyndelse, en handling og en slutning.
 
Kunstneren kan være:
  • 1. personfortæller, hvor man kan se kunstneren optræde eller synge i handlingen.
  • 3. personfortæller: hvor kunstneren synger "ved siden af" handlingen.
Eksempler på narrative musikvideoer:
  

3. Show

"Show" er en blanding af sceneoptræden og illustration af sangens tema gennem billeder: Fx klipper man til en historie eller til scener og kulisser, som hænger sammen med sangens tema.
 
Eksempler på "show"-musikvideo:
  

4. Koncert

En musikvideo kan også være en optagelse fra en koncert, hvor man har klippet forskellige kameravinkler sammen, og måske lagt lyden fra en studieoptagelse hen over filmen. Der kan også være brugt fx filmeffekter, farvefilter, slow-motion eller andet ind over videoen for at forstærke det visuelle udtryk. I denne type video er kunstnerens optræden i centrum.
 
Eksempler på "koncert" - musikvideo:
 
Al materiale på indidansk.dk må downloades, printes og kopieres til undervisningsbrug med aftale med Copydan Tekst & Node