Lyd

Lyd er en vigtig del af en filmanalyse. Lyd bruges ofte til at forstærke budskabet, stemningen, symbolikken osv. op med. Lyden kan være synkron eller asynkron (læs mere om dette nederst på siden). Her på siden kigger vi på 4 forskellige lydkilder:
 1. Reallyd
 2. Musik
 3. Lydeffekter
 4. Voice-over
 
Reallyd
Reallyd
Reallyd er filmens naturlige lyd. Altså den lyd, som skuespillere og ting laver i filmen laver.
 
Reallyden kunne derfor høres af personerne som var til stede under optagelserne, og lydene er optaget af mikrofoner på stedet.
 
Reallyd er fx:
 • en bildør som smækkes eller en bog, der falder ned fra en reol.
 • tale / replikker, altså personernes stemmer i filmen.
 
Musik 
Underlægningsmusik
Musik bruges ofte som et virkemiddel. Musikken kan forstærke, det der sker i handlingen, og den kan også være med til at skabe stemninger og symbolik. Derfor kan musikken være helt afgørende for, hvordan vi opfatter handlingen. 
 
Man kan skelne mellem 2 typer underlægningsmusik:
 1. Stemningsskabende musik: skaber stemninger som fx uhygge, romantik, sjov, sorg, action osv.
 2. Symbolsk musik: Fx musik der indeholder vigtige betydninger i sangteksten. Eller fx en kendt sang, som man forbinder med noget bestemt.
   
Temamusik
Temamusik er den musik man kender filmen på. Man kalder det derfor også kendingsmusik.
 
Musikken kan både være lavet originalt til filmen, men kan også være lånt fra musikstykker der eksisterer i forvejen. Temamusikken passer for det meste ind i den stemning som filmen også udstråler. Dvs.: en sjov film = en sjov melodi.
 
Et eksempel kunne være melodien fra Olsen Banden.
 
Mickey Mousing
Mickey Mousing stammer fra de gamle Disney-tegnefilm, hvor musikken og rytmen hele tiden hjælper med at fortælle historien ved at spille musik der passer direkte ind i det der sker. Musik og bevægelser følges ad. Musikken laver også lydeffekter og stemninger.
 
Foreksempel spiller orkestret bestemte lyde i en bestemt takt når tegneseriefiguren kører hen ad en bumpet vej, taber en pose kartofler, hoppes på trampolin osv.
 
Lydeffekter
Lydeffekter
Lydeffekter er lyde som lægges ind over filmens lydspor efter optagelsen. 
 
En lydeffekt er enten en forstærkning af reallyden. Fx lyden af lyden af en person, der går. Eller det kan være en en tilføjelse af en lyd, der ikke er tilstede under optagelsen. Fx lyden af en måger på havnen eller et slag. 
 
Der kan være mange grunde til at bruge lydeffekter. Fx:
 • at rette opmærksomheden mod noget i filmen.
 • at forstærke oplevelsen af noget bestemt.
 • at frembringe lyde der ellers ikke eksisterer. Fx en laserpistol
Offscreen lyd
Hvis effektlyden bruges til ting der ikke er i billedet. Fx en dinosaur der brøler - men man kan ikke se den.
 
 Voice-over
Voice-over
Kaldes også speak: En stemme som er indtalt efter optagelsen.
 
Stemmen kan fx tilføje vigtige detaljer om handlingen eller om personer. Den kan også bruges til at forklare noget til tilskueren, og til at skabe sammenhæng i filmen.

Synkron eller asynkron lyd

Synkron lyd
Synkron lyd er lyd som kommer fra personer og ting i filmen. Fx en person der snakker eller lyden af en kop der tabes på gulvet. Både personer i filmen og vi kan høre disse lyde. Det der laver lyden og selve lyden var altså til stede under optagelserne. 
 
Asynkron lyd
Asynkron lyd er lyd, som er lagt ind over filmen efter optagelserne, og som kun vi kan høre.  
 
  Synkron lyd Asynkron lyd
Lyde Reallyd: Filmens naturlige lyd. Altså den lyd, som skuespillere og ting laver i filmen laver. Lydeffekter: Lyde som lægges ind over filmens lydspor efter optagelsen. 
Tale Tale i filmen: Lyden fra det som personerne siger. Voice over (speak): En stemme som er indtalt efter optagelsen.
Musik Musik fra ting der spiller i filmen: Lyden fra et orkester som optræder på skærmen, eller en pladespiller. Underlægningssmusik Temamusik: Filmens kendingsmusik. 
Al materiale på indidansk.dk må downloades, printes og kopieres til undervisningsbrug med aftale med Coydan Tekst & Node