Kortprosa

Kortprosa er en meget kort tekst, som hører til kategorien fiktion. Kortprosa er skønlitteratur. Altså en opdigtet tekst, som forfatteren selv har fundet på.
 
Ofte er det op til læseren selv at vurdere, hvad den handler om. Man skal være opmærksom, når man læser. Selv små ligegyldige steder eller ting i teksten kan betyde noget, eller få betydning, senere i teksten.
 

Genreblomst

 
 

Blomstens blade 

 • Én begivenhed
  Kortprosa handler for det meste kun om en enkelt begivenhed og starter ofte midt inde i en stituation eller handling. Dvs. man kastes ind i fortællingen. In medias res.

 • Showing not telling
  Teksten har en handling, der kan virke som en gåde der skal løses. Der forklares ikke særligt meget, så læseren skal selv "på arbejde" for at forstå eller finde budskaber i teksten. Det kaldes "Showing not telling", når en tekst rummer mere indhold end den selv forklarer.
 • Toppen af isbjerget
  Kortprosa er få ord med meget indhold. Man kan sige at vi kun ser toppen af isbjerget. Man må selv dykke ned for at se hele isbjerget. Der kan stå meget "mellem linjerne". Kortprosa kan derfor være en svær tekst at læse og forstå.

 • Eksperimenterer med sprog og form
  Kortprosa eksperimenterer med sprog og form. Måske skifter teksten stil undervejs eller leger med sproget på andre måder. Kortprosa låner ofte fra andre genrer. Både i måden det er skrevet på, men også i måden det ser ud på. Kortprosa kan derfor ligne fx et digt eller et essay eller et eventyr, uden at være det. Der bliver ofte brugt symboler, idiomer (talemåder) og hentydninger til andre tekster.
   
 • De 3 k'er
  Kortprosa skal være kortfattet, koncentreret og kompleks.

 • Realistisk eller fantastisk
  Der skelnes mellem disse to undergenrer:
Realistisk kortprosa Fantastisk kortprosa
Handlingen er realistisk og foregår i et realistisk univers.
 
Teksten foregår i den verden, som vi kender.
Handlingen har overnaturlige og usandsynlige elementer.
 
Indholdet foregår i et fantastisk eller et urealistisk univers.
 
 
Al materiale på indidansk.dk må downloades, printes og kopieres til undervisningsbrug med aftale med Copydan Tekst & Node