Kontraktmodellen

 
 

Hjem-ude-hjem

Kontraktmodellen kaldes også "Hjem-Ude-Hjem"-modellen. Den benyttes som regel i folkeeventyr og beskriver handlingens opbygning, og det forløb som hovedpersonen skal igennem.
  • Hjem (1): Hovedpersonen er hjemme. Dette er personens hverdag (det er ikke sikkert at hovedpersonens hverdag er god).
  • Ude: Hovedpersonen skal løse en konflikt / en udfordring skal klares. Der er uro.
  • Hjem (2): Konflikten er løst. Der er ro. Hovedpersonen er forandret, klogere, bedre.

Forklaring - med eksempler:

Hjem

1) Kontrakten indgåes:
Hovedpersonen er "hjemme". Ordet hjemme kan fx betyde: vante omgivelser, harmoni, ro, det som hovedpersonen er vant til.
 
Eksempel fra Den lille Rødhætte
Rødhætte er "hjemme". Rødhætte lever med sin mor. Hun er et barn, men er nu så gammel at hun skal til at lære at klare sig selv. Mor tør godt at give Rødhætte ansvaret for at levere vin og kage til bedstemoren.
 

Ude

"Ude" består af 2 dele: 
 
2a) Kontrakten brydes, udfordringen sættes i gang:
Der opstår en konflikt, som bryder roen og harmonien. Hovedpersonen sendes ud i en konflikt, som skal løses. Ude kan fx betyde: et fremmed sted, uvant situation, disharmoni, uro.
 
2b) Personen gennemgår prøver, udfordringen løses:
Konflikten skal løses og eventyret starter for alvor. Prøver skal løses, uhyret skal bekæmpes eller forhindringen skal ryddes af vejen.
 
2a) Her er Rødhætte "ude". Rødhætte sendes ud i den ukendte skov, hvor hun ikke har været alene før. Hun går væk fra vejen og ind i skoven, selvom mor har forbudt hende det. Rødhætte møder ulven. Først i skoven og senere forklædt som bedstemor. Rødhætte overmandes og sluges af ulven.
 
2b) Jægeren besejrer ulven, mens Rødhætte kæmper for sit liv inde i ulvens mave. Rødhætte og bedstemor slipper ud og Rødhætte beslutter sig til at fylde sten i ulvens mave, hvorefter den falder død om. Jægeren og Rødhætte besejrer ulven.
 

Hjem

3) Kontrakten genoprettes
Konflikten er løst. Situationen er under kontrol. Hovedpersonen er hjemme, men er blevet klogere / mere selvsikker / rigere eller på anden måde forandret i forhold til starten. Hjemme (igen) kan fx betyde: tilbage i vante omgivelser, tryg, harmoni, ro.
 
Rødhætte, jægeren og bedstemor har det nu godt sammen og de fejrer det med den vin og kagerne som Rødhætte havde med.
Rødhætte er blevet klogere og går fra nu af kun den lige vej hen til bedstemor.
 
Rødhætte er "hjemme" (tryg igen, er blevet klogere, mere moden).

Kontraktmodellen kendes også som: 

  • Hjem - Ude - Hjem
  • Ro - Konflikt - Ro
  • Harmoni - Disharmoni - Harmoni
  • Før - Under - Efter
  • Kosmos - Kaos - Kosmos

Download udfyldningsark

(Tak til Gitte Kopenhagen for hjælp til design)
Al materiale på indidansk.dk må downloades, printes og kopieres til undervisningsbrug med aftale med Copydan Tekst & Node