Kontraktmodellen

 
Kontraktmodellen kaldes også "Hjem-Ude-Hjem"-modellen. Den benyttes som regel i folkeeventyr og beskriver handlingens opbygning, og det forløb som hovedpersonen skal igennem.
 

Den korte forklaring:

  • Hjem: Hovedpersonen er i harmoni. Der er ro.
  • Ude: Der opstår en konflikt. Der er uro.
  • Skadesoprettelse (gennemgår prøver): Konflikten skal løses. Der er stadig uro.
  • Hjem: Konflikten er løst. Der er ro.

Den lange forklaring - med eksempler:

Hjem

1) Kontrakten indgåes:
Der er ro og harmoni for hovedpersonen. Alt er godt. Hovedpersonen er "hjemme". Ordet hjemme kan fx betyde: vante omgivelser, harmoni, balance, ro.
 
Eksempel fra Den lille Rødhætte
Rødhætte lever et trygt liv med sin mor. Mor tør godt overlade Rødhætte ansvaret for at levere vin og kage til bedstemoren. Rødhætte er hjemme.
 

Ude

2a) Kontrakten brydes:
Der opstår en konflikt, som bryder roen og harmonien. Hovedpersonen sendes ud i en konflikt, som skal løses. Ude kan fx betyde: et fremmed sted, uvant situation, disharmoni, uro.
 
Rødhætte går væk fra vejen og ind i skoven selvom mor har forbudt hende det. Rødhætte møder ulven. Først i skoven og senere forklædt som bedstemor. Rødhætte overmandes og sluges af ulven. Rødhætte er ude.
 
 
2b) Skadesoprettelse, gennemgår prøver:
Konflikten skal løses og eventyret starter for alvor. Prøver skal løses, uhyret skal bekæmpes eller forhindringen skal ryddes af vejen.
 
Jægeren besejrer ulven, mens Rødhætte kæmper for sit liv inde i ulvens mave. Rødhætte og bedstemor slipper ud og Rødhætte beslutter sig til at fylde sten i ulvens mave, hvorefter den falder død om. Jægeren og Rødhætte besejrer ulven.
 

Hjem

3) Kontrakten genoprettes
Konflikten er løst. Situationen er under kontrol. Hovedpersonen er hjemme, men er blevet klogere / mere selvsikker / rigere eller på anden måde forandret i forhold til starten. Hjemme (igen) kan fx betyde: tilbage i vante omgivelser, tryg, harmoni, ro.
 
Rødhætte, jægeren og bedstemor har det nu godt sammen og de fejrer det med den vin og kagerne som Rødhætte havde med.
Rødhætte er blevet klogere og går fra nu af kun den lige vej hen til bedstemor. Rødhætte er hjemme (tryg igen).

Kontraktmodellen kendes også som: 

  • Hjem - Ude - Hjem
  • Ro - Konflikt - Ro
  • Harmoni - Disharmoni - Harmoni
  • Før - Under - Efter
  • Kosmos - Kaos - Kosmos
Al materiale på indidansk.dk må downloades, printes og kopieres til undervisningsbrug med aftale med Coydan Tekst & Node