Klipning

Når man har optaget de mange scener til en film, skal den klippes sammen. I klipningen sker der mange vigtige ting. Man kan ændre stemningen, tempoet, følelsen og mange andre ting når man klipper filmen.
 
Klipning hører under "filmtekniske virkemidler", fordi klipningen kan være med til at forstærke meninger og betydninger i filmen.
 
 
Her er nogle forskellige måder at klippe filmen sammen på. Hver af disse metoder, kan bruges som et virkemiddel. Her er de klippe-metoder som forklares her på siden:
  • Krydsklipning
  • Langsom klipning
  • Hurtig klipning
  • Flash back
  • Flash forward
     

Krydsklipning

Krydsklipning er når man klipper mellen 2 begivenheder som sker på samme tid, men på forskellige steder.
 
Eksempel 1: telfonsamtale, hvor man klipper til den person der taler.
 
Eksempel 2: En samtale mellem to mennesker. Der klippes fra den ene person til den anden person, mens de samtaler. 
 
Eksempel 3: Et tyveri i en butik. Man ser en butiksassistent forlade kassen og går ud på lageret for at hente en kost. Der klippes til tyven, som samtidigt tager en maske på, og gør sig klar til at stjæle.

Langsom klipning

Langsom klipning kan bruges til at sætte tempoet ned i filmen. Fx ved romantiske scener eller scener der kræver fordybelse og tid. Langsom klipning kan virke roligt og afslappet, men bruges også til uhygge og mange andre stemninger.
 

Hurtig klipning

Hurtig klipning kan fx bruges, når tempoet skal sættes op i filmen. Det kan være ved action-scener, biljagter, skænderier, slåskamp osv. Man får følelsen af uro og bevægelse og hurtig klipning hjælper derfor med, at vise den følelse som personen i filmen har.

Flash forward

Flash forward er et klip, som viser hvad der sker i fremtiden. Det kan være noget som sker lige om lidt, men også længere ude i fremtiden.
 

Flash back

Flash back betyder at filmen klipper til et tidspunkt i fortiden. Flashback kan fx bruges til et klip, hvor man skal have af vide, hvad der skete i hovedpersonens barndom.
Al materiale på indidansk.dk må downloades, printes og kopieres til undervisningsbrug med aftale med Coydan Tekst & Node