Dramatrekanten er en måde journalisten kan vælge at opbygge sin artikel, hvor nyheden eller begivenheden skal leveres mere dramatisk (som en fortælling).
Dramatrekanten bruges ofte i en reportage eller en feature, hvor journalisten er “fluen på væggen” og det skal føles som om, der udspiller sig en historie, imens journalisten er der. Det er et forsøg på at rive læseren med ind i det der foregår.
Dramatrekanten er en slags modsætning til Nyhedstrekanten, hvor alt det vigtige i historien og de vigtigste budskaber afsløres med det samme.
Dramatrekantens opbygning:
Journalisten starter med at beskrive detaljer.
Herefter beskrives baggrunden for nyheden/begivenheden.
Herefter gives der informationer i en rækkefølge, som gør historien spændende.
Til sidst kommer journalisten med en konklusion og det vigtigste budskab.
Dramatrekanten får artiklen til at udfolde sig som en historie. Derfor bruges der spændingsopbygning, vigtige personer og en konflikt som bærer fortællingen fremad mod en slutning / konklusion.
Dramatrekanten lader personer, som medvirker i artiklen, afsløre ting undervejs, som er vigtige for historien. Dermed får personerne en anden rolle i forhold til andre artikler, hvor de “bare” er med til at bekræfte, eller kommentere på den information vi allerede har fået. Dramatrekanten lader altså personerne fortælle deres egne historier og komme med vigtige pointer, i stedet for bare at svare på spørgsmål.