Suspense & surprise

Suspence & surprise er et fortællekneb. Det er en måde at opbygge en handling eller en scene på. Man bruger det fx i film, hvor man vil bygge en spænding op og derefter overraske publikum. 

Suspense

Suspense betyder spænding. I fx en film kan instruktøren opbygge spændingen, så publikum forventer at noget snart vil ske. Vi ved bare ikke hvornår eller hvordan.  

Surprise

Surprise betyder overraskelse. Instruktøren lader os vide, at noget snart vil ske. Overraskelsen er, at det sker på en helt anden måde eller på et andet tidspunkt, end vi forventede.

Eksempel på Suspense & Surprise

Suspense & Surprise kan være et effektivt fortællekneb i spændingsfilm: krimi, action, gyser osv.
 
Et eksempel kunne være at, vores hovedperson, en mand, hører fremmede lyde i sit hus. Det lader til at komme ude fra badeværelset, og manden går derfor ud for at se efter. Manden er tydeligvis anspændt og bange.
Her opstår spændingen (suspense): hvem eller hvad laver lyden? Er det noget uhyggeligt? Får vi snart et chok osv.?
 
Manden bevæger sig hen mod bruseforhænget. Det lader til at lyden kommer derfra, og publikum tror derfor det samme. Bruseforhænget trækkes til side - men der er intet at se. Personen og publikum ånder lettet op og slapper af. Der var heldigvis ikke noget uhyggeligt. Nu vender manden sig om, men lige bag ham står en fremmed med en kniv. Dette var overaskelsen (surprise).
 
Vi blev snydt til at tro, at morderen var bag bruseforhænget, men i stedet stod morderen bag vores hovedperson.
 
Al materiale på indidansk.dk må downloades, printes og kopieres til undervisningsbrug med aftale med Copydan Tekst & Node