Nyhedsartikel

 
1. Hvad er det?
En nyhedsartikel er en tekst i en avis, som skal informere læseren om en aktuel begivenhed, sag eller hændelse. En nyhedsartikel skrives af en journalist, som forsøger at fortælle hurtige og præcise information om nyheden: altså "hvad, hvor, hvornår, hvem og hvordan. Den indeholder for det meste ikke journalistens holdninger, men forholder sig neutralt (objektivt) til nyheden. Den skal informere mere end den skal påvirke læseren.
 
En nyhedsartikel kan også følge op på forrige nyheder: Her giver den statusopdateringer og leverer nye og væsentlige informationer i sagen.
 
2. Hvordan skriver jeg?
a. Rubrik: Nyhedsartiklen skal have en rubrik, som fanger læserens opmærksomhed. Den skal afsløre noget vigtigt om nyheden.
b. Vinkel: Find en spændende vinkel på nyheden.
 
Fx en nyhed om en ildebrand kunne vinkles fra brandfolkenes side. Så kunne rubrikken fx lyde: "Brandfolk redder uvurderlige kulturskatte i voldsom brand."
c. Opbygning: En nyhedsartikel bygges op ved hjælp af Nyhedstrekanten.
Artiklen skal starte med det vigtigste, hvor den hurtigt afslører hvad nyheden. Herefter kommer det næstvigtigste, uddybninger, citater osv.
d. Vær objektiv: Journalisten skal som udgangspunkt holde sig selv og sine egne meninger udenfor. Dvs. at den helst skal skrives i et objektivt sprog, med mindre der er gode grunde til ikke at gøre det.
e. Fakta: Husk at artiklen skal informere om fakta. Skriv derfor oplysninger om: hvem, hvad, hvornår, hvordan osv.
f. Sprog: Sproget skal være præcist og kompakt. Brug ikke for meget plads på lange miljøbeskrivelser og personskildringer. Det er nyheden/konflikten, som skal være i fokus.
g. Interviews: Der må gerne være korte interviews eller citater fra relevante kilder i en nyhedsartikel.
 
3. Layout
a. En artikel i en rigtig papir-avis skal skrives i 3-4 spalter. En artikel på internettet står dog sjældent i spalter.
b. Sæt gerne et billede ind. Sørg for at angive hvem, der har taget billedet, og hvornår det er taget - hvis det er muligt. Husk billedtekst.
c. En nyhedsartikel skal have en rubrik (overskrift). Rubrikken skal skrives med meget større bogstaver end brødteksten.
d. Husk at angive journalistens navn og dato (altså dig). Dette kaldes en byline. 
e. Skriv med letlæselig skrift størrelse 12. Fx Times New Roman, Georgia, Helvetica, Arial.
f. Lav inddelinger. Hvis nyheden er lang nok kan du inddele teksten vha. mellemrubrikker. Ellers lav inddelinger i teksten vha. afsnit. Så bliver artiklen nemmere at overskue.
 
Teksten skal venstrejusteres. Højremargin skal være forsøgt gjort lige. Fx med ord-deling.
g. Brug gerne citatbokse, diagrammer, undersøgelser, faktabokse. 
h. Brug gerne citater fra interviews. Husk at angive navnene tydeligt. Fx:
- Moderen til skudofferet, Linda Jeppesen, udtaler: "Jeg bliver aldrig mig selv igen." (Læs mere om kildetyper
i. Hvis du har søgt oplysninger i medier, aviser på nettet eller andet, så husk at lave kildeangivelse.
j. Læs mere om artikel-layout.

Download eksempel på artikel-layout (PDF)

 Layout Layout m. forklaringer
 
 
Al materiale på indidansk.dk må downloades, printes og kopieres til undervisningsbrug med aftale med Copydan Tekst & Node