Kortprosa

 
1. Hvad er det?
Kortprosa er en tekst, som handler om opdigtede situationer og begivenheder på en kort og kunstnerisk måde.
 
Kortprosa handler for det meste om kun en enkelt situation. Man skal være opmærksom når man læser. Selv små ligegyldige steder eller ting i teksten, kan betyde noget eller få betydning senere i teksten. Kortprosa kan eksperimentere med sprog og form - både i måden det er skrevet på, men også i måden det ser ud på. Kortprosa kan derfor ligne fx et digt, en novelle eller et essay, uden at være det.
 
Teksten har en handling, der kan virke som en gåde der skal løses. Der forklares ikke særligt meget, så læseren skal selv "på arbejde" for at forstå eller finde budskaber i teksten (Showing not telling). Ofte er det op til læseren selv at vurdere, hvad den egentlig handler om.
 
2. Hvordan skriver jeg?
a. Kort tekst: I kortprosa skal du ikke skrive så meget tekst. Kortprosa er ofte kun 1/2 til 1 side.
b. Kun 1 begivenhed: Kortprosa handler for det meste om et øjeblik, en situation, en følelse, en ting.
c.  Småt men godt: Kortprosa skrives med få ord, men kan indeholde mange ting alligevel. Dvs. der skal stå meget mellem linjerne. Den der læser det, skal fornemme en dybde og et lag i teksten, og der skal være noget at tænke over.
d. De 3 k'er: Kortprosa skal være kortfattet, koncentreret og kompleks
e. Holdninger: I kortprosa er det tilladt at meninger skinner igennem i teksten. Fortælleren kan også tale eller tænke højt om teksten - komme med kommentarer her og der (metarefleksion)
f. Start: Kortprosa starter in medias res. Altså midt inde i en situation / begivenhed. 
h. Slutning: Der bruges ofte åben slutning. Læseren må selv tænke sig til resten.
 
3. Layout
a. Kortprosa fylder som regel 1/2 til 1 side.
b. Kortprosa må gerne stilles op som andre genrer. Fx som en novelle eller et digt. Kortprosa kan derfor både venstrejusteres eller centreres, opstilles i strofer osv.
 
Layout er dermed frit, men der skal helst være en grund til det layout du vælger. Det kan fx layoutes efter, hvordan du ønsker teksten skal opleves og læses.
c. Kortprosa har ofte et layout som støtter læseren med at forstå teksten. Det betyder, at der skal være en ide med de linjeskift og afsnit, som du laver.
d. Skriv med en letlæselig skrift i størrelse 11-12
Al materiale på indidansk.dk må downloades, printes og kopieres til undervisningsbrug med aftale med Copydan Tekst & Node