Blog

 
1. Hvad er det?
En blog er en tekst, der udgives på nettet. Bloggens indhold afhænger af afsenderen - og der, hvor den publiceres (udgives).
 
Bloggen udgives på en hjemmeside og opdateres jævnligt med korte eller mellemlange tekster. Selve bloggen består af flere tekster/indlæg, hvor det nyeste på bloggen altid er øverst. 
 
Forfatteren til en blog, kaldes en blogger. Bloggeren har ofte en personlig stil - en måde at skrive på - så bloggen skiller sig ud fra de andre. Mange bloggere er dygtige til at gøre bloggen interessant, og fastholde læserne. De faste læsere kaldes følgere. Bloggeren kan være både en kendt eller ukendt person. Bloggen kan også skrives under et pseudonym (et andet navn, end sit eget).
 
Sproget. Hvor en dagbog retter sit sprog indad og "taler med sig selv", har bloggen en større bevidsthed om, at der er en modtager. Bloggen behøver dog ikke at tale direkte til læseren, men sproget er mindre "internt" og indforstået end en dagbog. 
 
Den personlige blog
I den personlige blog, kan man skrive om alt, der har ens interesse, og som man ønsker at dele med andre. Man kan fx skrive om sin dagligdag, personlige tanker og oplevelser eller måske om et konkret emne.

Den ikke-personlige blog
Hvis bloggeren udgiver sin blog i en avis eller en hjemmeside, der ikke er bloggens egen, er emnet, indholdet og sproget tilpasset formatet.
Fx. hvis bloggen skal udgives af Dansk Rødekors passer emne, indhold og sprog til Dansk Rødekors' læsere.  
 
2. Hvordan skriver jeg?
a. Vær interessant: I en blog forsøger man at skrive så interessant og vedkommende, at læseren vil ”komme igen” og læse næste gang, der kommer et blog-indlæg.
b. IndholdHvert blog-indlæg har et emne eller en oplevelse, som optager bloggeren. Emnet kan være alt mellem himmel og jord. Der er ingen regler for indholdet. 
  • Bloggeren har meninger om emnet / situationen, der bliver beskrevet.
  • Bloggeren kan lægge op til diskussion eller spørge sine læsere. 
  • Bloggeren kan dele overvejelser og holdninger om et emne, men det kan også være tankestrømme, eller bare beskrivelser af oplevelser.
c. Subjektiv: Det er bloggerens egne holdninger og oplevelser, der skrives om. Derfor er en blog meget personlig.
d. Sprog: Den personlige blog kan i sit sprog og indhold godt minde om en dagbog, en klumme eller en Facebook-opdatering. 
 
Den ikke-personlige blog, der udgives for en avis eller hjemmeside, der ikke er ejet af bloggeren selv, er dog ofte mere velformuleret og velovervejet omkring sit indhold.
e. I en blog er der ofte et svarfelt, så læseren kan kommentere på indholdet. På den måde kan andre læsere igen bygge yderligere på ved at skrive kommentarer.
f. Bloggen kan være skrevet under et pseudonym (et andet navn, end sit eget). Du kan derfor vælge et andet og "sjovere" navn. Fx "Vandmanden", "Kong Hans", "Super-Mette", men også et almindeligt navn.
 
3. Layout
a. Hvert blog-indlæg skal have en overskrift.
b. Hvert blog-indlæg skal have en dato. Skriv også klokkeslet, hvis der er flere indlæg den samme dag.
c. Brug afsnit. Inddel teksten, hvor det giver mening.
d. Bloggen skal bygges op således, at det nyeste indlæg altid er øverst på siden.
d. Bloggen må gerne indeholde relevante billeder og grafik, så den bliver interessant at se på.
e. Hvis bloggen skrives som en stil (i skolen og derfor ikke skal udgives), kan man evt. selv oprette kommentarer og svar under blog-indlægget.

Eksempel på et indlæg til en blog:

 
Tak til blogger, Cecilie Underbjerg
Al materiale på indidansk.dk må downloades, printes og kopieres til undervisningsbrug med aftale med Copydan Tekst & Node