Anmeldelse

 
1. Hvad er det?
En anmeldelse er en tekst, hvor man giver sin egen vurdering af noget man har oplevet. Anmelderens opgave er at beskrive og bedømme oplevelsen så godt som muligt, så vi, der læser anmeldelsen, kan tage stilling til om vi også vil opleve det. En anmeldelse er meget subjektiv - altså, det er anmelderens egne meninger og holdninger, der er i centrum. Anmelderen skal beskrive emnets væsentligste indhold, men må ikke afsløre vigtige detaljer, som vil kunne ødelægge oplevelsen for modtageren (spoilere).
 
2. Hvordan skriver jeg?
a. Rubrik: Giv din anmeldelse en overskrift (rubrik), som beskriver din helhedsoplevelse. Fx. "Forfærdelig oplevelse i Tivoli" eller "Fantastisk ungdomsroman med bid i".
 
Rubrikken i en anmeldelse afslører næsten altid, hvad anmelderen mener. Husk at rubrikken skal fange læserens opmærksomhed, så den må gerne være spøjs, skæv, humoristisk, vred, malerisk eller på anden måde interessant.
b. Du skal vide, hvad du mener: Det er vigtigt, at du har en holdning til det, som du anmelder. Vær tydelig når du forklarer, hvad du mener og husk at begrunde det.
c. SprogetSkriv på en måde, så læseren både lærer noget, men også bliver underholdt og interesseret. Anmeldere er som regel dygtige til at skrive, så derfor bruges der masser af sproglige virkemidler i en anmeldelse. Brug derfor gerne billedsprog, eksempler, ordspil og masser af tillægsord. Sproget skal være levende og beskrivende. 
 
Sproget skal også signalere, at du har sat dig ind i tingene. Vær derfor grundig i dine argumenter. Du må meget gerne lyde "ovenpå" og velformuleret. En anmelder skal have lyst til at beskrive og uddybe sine betragtninger for læseren.
d. Fakta: Kom med relevant fakta om det du anmelder - enten inde i teksten eller i en faktaboks. Her er nogle eksempler på relevant fakta:
 • Bog: forfatter, forlag, antal sider, udgivelses år, osv. 
 • Film: instruktør, længde, årtal, præmiere (hvor), osv.
 • Oplevelse: åbningstider, beliggenhed, pris, osv.
 • Objekt (ting): specifikationer, pris, forhandlere, osv. 
e. Opbygning: Du kan vælge at bruge følgende opbygning (komposition):
 • Indledning: beskriv kort hvad du anmelder og skriv om din umiddelbare oplevelse.
   
 • Resume: Giv et resume af det, du skal anmelde (uden at afsløre vigtige ting, som fx slutningen af bogen)
   
 • Uddybning: Her går du længere ned i din begrundelse. Vær tydelig omkring hvad du kan lide og hvad du ikke synes så godt om. Du kan blandt andet også komme ind på en målgruppe.
   
 • Eksempler: Find konkrete eksempler, du kan bruge til at beskrive og begrunde din mening. Det kan både være positive og negative ting.
   
 • Konklusion: Afrund anmeldelsen ved at trække de vigtigste pointer frem. Det er også her du tilkendegiver, om du vil anbefale det, du anmelder. Giv evt. en karakter, 7 ud af 10 stjerner eller lignende.
 
3. Layout
a. En anmeldelse skal have en rubrik (overskrift) 
b. En anmeldelse skal have en byline med: 
 • anmelderens navn 
 • dato (hvornår den blev skrevet)
Eksempel: 
Af: Merethe Pedersen, 22.10. 2021
c. Hvis der står i opgaven, at anmeldelsen skal trykkes i en avis, skal den stå i spalter.
d. Der kan bruges mellemrubrikker.
e. Citater kan være fremhævede. Fx kursiv.
f. Hvis du har søgt oplysninger, eller har brugt citater fra andre, så husk at angive kilder.
Al materiale på indidansk.dk må downloades, printes og kopieres til undervisningsbrug med aftale med Copydan Tekst & Node